wtorek, 20 września 2011

Jesienią - jeżówka na zdrowie

Jesienią, wiosną  zaczynają się przeziębienia, grypy. Myślę więc, że warto wypróbować kilka sposobów na uodpornienie.

Jeżówka

Przeziębienie i grypa: potrzebna jest duża dawka do 200 mg 5x dziennie.
Inne infekcje: zalecana dawka to 200 mg 3-4x dziennie.

 


Zwiększenie odporności: jeżówka działa najkorzystniej, kiedy przyjmuje się ją przez 3 tygodnie, a potem zastępuje innymi środkami wspomagającymi układ odpornościowy np. gorzknikiem kanadyjskim, tragankiem, pau d'arco i leczniczymi grzybkami.

Sposób użycia: Czasami zaleca się by przyjmować jeżówkę nie dłużej niż przez 8 tygodni, a potem zrobić tygodniową przerwę. Mimo to zielarze stosują to zioło bez przerwy w przypadku chorób autoimmunizacyjnych. Nie ma znaczenia czy lek przyjmuje się przed czy po posiłku lub między posiłkami.


Skutki uboczne: Nie są znane objawy uboczne przyjmowania jeżówki w zalecanych dawkach. Nie odnotowano też szkodliwych działań u kobiet w ciąży i matek karmiących. Osoby uczulone na kwiaty z rodziny złożonych mogą reagować na nią alergicznie. Jeśli się pojawi wysypka lub kłopoty z oddychaniem należy natychmiast zwrócić się do lekarza.

Rozmaitości: Jeżówka jest sprzedawana w wielu postaciach, specjaliści zalecają wyciągi wodne albo świeżo wyciśnięty sok (zawierający 2,4% beta-I, 2 - fruktofuranozydów) lub nalewkę (w stosunku 5:1). Tym którzy nie lubią gorzkawego smaku płynnych postaci jeżówki zaleca się tabletki lub kapsułki. Powinny one zawierać co najmniej 3,5% echinakozydów. Niektóre dostępne na rynku preparaty zawierają oprócz jeżówki inne wspomagające odporność zioło gorzknik kanadyjski. Tak mieszanka bywa kosztowna. Na wiele schorzeń działa skutecznie sama jeżówka.


Wyciągi z jeżówki zawierają substancję powodującą mrowienie języka i warg. Jeśli odczuje się takie działanie, jest to niechybny znak że kupiony przez nas preparat z jeżówki jest wysokiej jakości.


więcej poczytasz na forum

Brak komentarzy: