środa, 30 listopada 2011

Leki z ula

Zioła i inne rośliny lecznicze można wykorzystywać na różne sposoby.
O skuteczności prowadzonych kuracji decyduje jednak stopień przyswajalności przez organizm substancji czynnych w stosowanym leku naturalnym.
Nowoczesną i skuteczną a zarazem prostą postacią takich leków są miody wymieszane ze sproszkowanymi roślinami leczniczymi. Tak się składa że dobroczynne związki zgromadzone w różnych odmianach miodu potrafią spotęgować działanie lecznicze zastosowanych w nich surowcach roślinnych.




Lekarstwa słodkie jak miód
Zioła i inne rośliny lecznicze można wykorzystywać na różne sposoby.
O skuteczności prowadzonych kuracji decyduje jednak stopień przyswajalności przez organizm substancji czynnych w stosowanym leku naturalnym.
Nowoczesną i skuteczną a zarazem prostą postacią takich leków są miody wymieszane ze sproszkowanymi roślinami leczniczymi. Tak się składa że dobroczynne związki zgromadzone w różnych odmianach miodu potrafią spotęgować działanie lecznicze zastosowanych w nich surowcach roślinnych.

Sztuka przygotowania miodu ziołowego
Do sporządzania miodów leczniczych zdecydowanie proponowane są miody świeżo pozyskane z ula i ze sprawdzonej pasieki.
Postać miodu musi być bowiem płynna, aby bez większego problemu można było w nim wymieszać sproszkowane zioła.
Miody które zdążyły się skrystalizować nie nadają się do robienia z nich środków leczniczych. Należy też pamiętać że miody świeże mają większą moc i aktywność leczniczą.
Najlepiej służą miody: gryczany, akacjowy, spadziowy z drzew iglastych. Odradzane są miody rzepakowe które stosunkowo szybko przyjmują postać skrystalizowaną.
Miody skrystalizowane nie wolno nigdy rozpuszczać przez podgrzewanie a to z powodu że w temperaturze około 60 stopni każdy miód bezpowrotnie traci swoje cenne właściwości. Rodzaj czyli odmiana miodu dobiera się zawsze w zależności od leczonej nim choroby np.miód lipowy wykorzystujemy na przeziębienie i grypę, miód wrzosowy zaliczamy do leków leczących dolegliwości nerek, dróg moczowych, przerostu gruczołu krokowego, spadziowy bądź akacjowy do leczenia dróg oddechowych.
O skuteczności w kuracji decyduje postać użytego surowca zielarskiego. Rośliny lecznicze przeznaczone do do wymieszania z miodem muszą być bezwzględnie świeżo ususzone i idealnie suche. Jest to bardzo istotne.Jeśli rośliny nie są dostatecznie ususzone, należy je dosuszyć w piekarniku i od razu po ususzeniu przystąpić do zmielenia.


Do sporządzania miodów leczniczych najlepiej wykorzystać liście, kwiaty, płatki, nasiona i niektóre owoce, gdyż te surowce najłatwiej poddać zmieleniu.
Susz z roślin najlepiej zemleć w młynku ręcznym a to z powodu braku możliwości przypalenia surowca.
Dobrym sposobem jest użycie moździerza.

więcej można poczytać w moim serwisie - Forum serdecznie zapraszam.

Brak komentarzy: